Bouwsteen 8 – Integrale veiligheid

We willen onze omgeving zo veilig mogelijk houden voor onze inwoners, ondernemers en gasten. De uitdagingen die we daarbij hebben zijn van ons allemaal en pakken we daarom integraal aan.

Regie Integraal Veiligheidsbeleid (IVB)

Samen met gemeente Urk en Noordoostpolder hebben we regie gevoerd op en uitvoering gegeven aan het gezamenlijk Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) over de periode 2020-2023. Het IVB 2024-2027 volgt hierop. We zetten gezamenlijk in op drie thema’s: Ondermijning (waarvoor Dronten de trekker is), Maatschappelijke Onrust (Urk) en Cyber (Noordoostpolder). Daarnaast heeft elke gemeente een aantal lokale thema’s. Voor gemeente Dronten zijn dit Zorg & Veiligheid, Evenementen, en de Crisisorganisatie. Om de effecten van het beleid te meten, doen we vierjaarlijks mee aan de Veiligheidsmonitor. We verwachten de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023 medio 2024. Aan de hand van deze uitkomsten bepalen we of op bepaalde gebieden bijsturing nodig is.

Integrale aanpak

We zetten per veiligheidsthema scenariodenken in. Hiermee blijven we scherp op mogelijke toekomstige opgaven en ontwikkelingen. Zo hebben we met diverse veiligheids- en maatschappelijke partners sessies gehouden waarin we gezamenlijk en met een ‘toekomstbril’ mogelijke ontwikkelingen hebben verkend. We organiseren de komende tijd per thema een vervolgsessie om dit verder vorm te geven. Nu we ‘weten’ welke uitdagingen mogelijk op ons wachten, kunnen we gericht bekijken wat we nodig hebben. Zo experimenteren we met nieuwe middelen en streven we ernaar zo goed mogelijk voorbereid te zijn op mogelijke ontwikkelingen.

Door bovenstaande opzet kunnen we samenwerkingsrelaties versterken. Als we gezamenlijk optreden en ontwikkelingen met elkaar delen, bieden we uitdagingen steeds beter het hoofd. Zo heeft de Flevolandse Norm voor een stevige verankering van de aanpak op ondermijning in Flevolandse gemeenten gezorgd. Inmiddels werken we hard aan de Flevolandse Norm 2.0. We proberen criminele activiteiten te verminderen door intensieve samenwerking en daar waar het (nog) aanwezig is hard aan te pakken. Daarnaast hebben we een aantal bestaande convenanten geactualiseerd.

Ook op het gebied van Zorg & Veiligheid zetten we mooie stappen. Het Zorg- en Veiligheidshuis Flevoland is niet meer weg te denken in de aanpak van ingewikkelde casuïstiek. Maar ook de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) levert maatwerk, waardoor we casuïstiek integraal kunnen behandelen. In deze aanpak focussen we ons steeds op verbetering van en efficiëntie, en werken we goed samen met andere gebieden zoals Onderwijs, Samenleving en Jeugd.

Preventie en vroegtijdig signaleren

Binnen het Jeugd Interventie Team (JIT) heeft het onderwijs een vaste plek gekregen. Samen bekijken we hoe we vormen van jeugdoverlast kunnen tegengaan, welke trends onder de jeugd leven en hoe we hiermee om moeten gaan. We zetten in op preventie (voorkomen) en vroegtijdige signalering in plaats van repressie (handhavend optreden). De komende periode willen we waar het kan nog meer ongewenst gedrag voorkomen. Lukt dat niet, is het belangrijk om ook handhavend op te treden. Maatwerk leveren staat hierbij voorop.

Een klein deel van onze jongeren veroorzaakt relatief veel overlast op scholen en op straat en is vaak kwetsbaar voor de aantrekkingskracht van (drugs)criminaliteit. De traditionele aanpak voor deze zogenaamde ‘2%-jeugd’ is niet genoeg. Deze groep heeft op maat gemaakte interventies nodig, zoals Straathoekwerk en projecten als Straatwaarden en Kapot Sterk. De komende collegeperiode willen we deze projecten (verder) uitvoeren.

Ogen en Oren

Straathoekwerk, de inzet van onze BOA’s en een project als Waaks! zorgen voor meer ogen en oren in de wijken. Gebiedsregie is daarop een waardevolle aanvulling. Naast de huidige twee gebiedsregisseurs voor Biddinghuizen en Swifterbant, krijgt ook Dronten een regisseur. Het is aan hen om ‘buiten naar binnen’ te brengen en het beste resultaat voor onze inwoners te behalen.

Het blijft belangrijk om zelfredzaamheid en weerbaarheid te vergroten. Projecten als Hackshield en Cyberchef (voor digitale weerbaarheid), de ondermijningscontainer, verschillende informatiebijeenkomsten (Dag van het buitengebied, Avond ondermijning buitengebied, Avond GPS-diefstal, camerabeveiliging en cyberveiligheid, Avond Veiligheid en Leefbaarheid Buitengebied, enzovoort) dragen hieraan bij. Deze projecten zetten we dan ook voort. We zijn bezig met de oprichting van Ondermijningsteam Dronten (OTD), dat ondermijning daadkrachtig aan gaat pakken.

Ruimte voor experimenten

Door scenariodenken toe te passen bij de totstandkoming van het IVB 2024-2027 en de vervolgsessies hiervan, kunnen we oefenen met toekomstige ontwikkelingen. Is dat wat we met elkaar hebben bedacht ook echt nodig om mee aan de slag te gaan? Scenariodenken is een nieuwe manier van werken die voor onze gemeente nog volop in de kinderschoenen staat. Tegelijkertijd waren de sessies succesvol en dat is voor ons een reden om ermee door te gaan. Het project Bondgenoten (een methode om ‘in vredestijd’ netwerken op te bouwen en te onderhouden) moet ervoor zorgen dat we nog meer in de samenleving komen te staan. Ook blijven we de Vernieuwde Integrale Bedrijfscontroles (VIBE) jaarlijks uitvoeren. Deze hebben we onlangs in opzet gewijzigd voor meer maatwerk en klantvriendelijkheid. Innovatie blijft een belangrijk aandachtspunt de komende jaren.

Tabel bij bouwsteen 8 – Integrale veiligheid

 ThemaUitgevoerdIn uitvoeringNog uit te voerenNietBijzonderheden
Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) 2024-2027  
Veiligheidsmonitor   
Vervolgsessies scenario denken integraal veiligheidsbeleid (IVB)    
Implementatie Flevolandse Norm (bestuurlijke weerbaarheid)    
Flevolandse Norm 2.0    
Actualisatie convenanten    
Straathoekwerk    
Hackshield    
Cyberchef    
Ondermijningscontainer    
Diverse informatie avonden (zoals Avond Ondermijning Buitengebied i.s.m. RIEC en Aeres)    
Gebiedsregie  
Bondgenoten    
Ondermijningsteam Dronten    
VIBE    
Onderzoek Straatwaarden    
Vervolg Straatwaarden    
Kapot Sterk    
Strategisch evenementenbeleid    
Aanpassen beleidsregels evenementen    
Gastcolleges ondermijning (in module ethiek) aan jonge agrariërs Aeres i.s.m. RIEC    
Bewustwordingssessie ondermijning, integriteit en screening bij OR    
Ontwikkeling screeningsbeleid    
Voorbereidingen organisatie brede ondermijningstrainingen (uitrol in 2024)    
Waaks!  √