Bouwsteen 5 – Duurzame Samenleving

De omslag naar een duurzame samenleving staat hoog op onze agenda. Als gemeente hebben we een regisserende, aanjagende en stimulerende rol. Iedereen doet actief mee in

de samenleving. Dronten is en blijft hierin koploper.

We behouden de regie en ontwikkelen beleid op het thema klimaat, energie en grondstoffen. We bieden ruimte voor energie-innovaties, ver­sterken de biodiversiteit, geven zelf het goede voorbeeld en werken hard om energiearmoede te voorkomen.

Transitievisie Nieuwe Warmte

In 2022 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Nieuwe Warmte vastgesteld. In deze eerste visie hanteren we de volgende uitgangspunten:

  • De overgang naar aardgasvrij moet betaalbaar zijn.
  • Bewoners maken een individuele keuze voor hun verwarming, waarbij de uitvoering afhankelijk is van een consistent Rijksbeleid en de middelen die het Rijk aanreikt.

Dit jaar zijn we begonnen met het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Nieuwe Warmte.

Duurzaamheidsleningen

We blijven duurzaamheidsleningen verstrekken, vooral voor de aankoop van zonnepanelen, isolatie en (hybride) warmtepompen.

Energieloket

Het Energieloket draait naast Dronten ook in de kernen Swifterbant (Bibliotheek) en Biddinghuizen (de Binding). Hier bieden we inwoners informatie en advies op maat.

Netcongestie en 380 KV

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en netbeheerder TenneT zijn in 2022 gestart met een onderzoek naar de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations Diemen, Lelystad en Ens. De gemeente draagt bij aan het concept NRD. Dit krijgt in 2024 een vervolg en leidt tot een besluitvorming op kabinetsniveau.

Naast deze verkenning werken de provincies, gemeenten, netbeheerders en de Rijksoverheid gezamenlijk aan een (provinciaal) Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (P-MIEK). Dat is van groot belang vanwege de knelpunten op het energienet (netcongestie).

CO2-uitstoot vermindering

Adviesbureau Berenschot heeft berekend dat Dronten in 2030 de CO2-uitstoot het meest heeft verminderd van alle gemeentes in Nederland. We zijn daarmee goed op weg om ons klimaatbeleid te realiseren.

Hittestressplan

Gemeente Dronten werkt samen met gemeente Lelystad en de GGD in het samenwerkingsverband Klimaatadaptatie Flevoland (KAF) om een hitteplan op te stellen, zoals beschreven in het plan van aanpak. Tauw en Arcadis hebben hierover allebei een presentatie gegeven. De partijen hebben op 22 maart 2024 een aanbieding gedaan voor het opstellen van een compleet hitteplan. Zij bekijken naast bestaande hitteplannen (gericht op specifieke doelgroepen) en maatregelen voor gebouwen en gezondheid ook de omgeving, zoals gevraagd. In april bespreken we de offertes en beoordelen we deze, waarna we snel de opdracht verlenen. We streven ernaar het Hitteplan eind 2024 af te ronden en ter goedkeuring aan de raad voor te leggen.

De natuur dichterbij

In 2023 hebben we met onze netwerkpartners een communicatieplan opgesteld en acties uitgevoerd. Dit plan vormt de basis voor verdere acties in de komende jaren.

Samen met het Drontens netwerk biodiversiteit, lokale organisaties en buurtinitiatieven hebben we de Tuinheldenverkiezing georganiseerd. Hiermee wilden we de aandacht vestigen op lokale biodiversiteit en inwoners praktische tips geven om zelf bij te dragen aan biodiversiteit. We hebben bomen geplant die belangrijk zijn voor biodiversiteit en gazon omgevormd tot grasland met kruiden om het leefgebied van wilde bijen (de Tuinheld van het jaar) en andere soorten te verbeteren. Inwoners die initiatieven namen op het gebied van biodiversiteit ontvingen steun door kennis en middelen. Ook hebben we, samen met OFW en basisschoolkinderen, het leefgebied van vleermuizen in Biddinghuizen verbeterd en kennis daarover vergroot.

Natuurinclusief werken in 2025

Bij nieuwe ontwikkelingen hebben we kansen voor biodiversiteitswinst benut. Onder andere door natuurinclusief te werken in projecten en processen en beplanting toe te passen die bijdraagt aan de biodiversiteit. Hiermee hebben ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups meer leefruimte gekregen. Daarnaast zijn de natuurwaarden aan de oostrand van de gemeente verder ontwikkeld.

Ecologische landschapsstructuur

In 2023 zijn we begonnen met het opstellen van de Ecologische Landschapsstructuurvisie. Deze visie ronden we naar verwachting medio 2024 af, waarna we de visie ter vaststelling aanbieden aan de raad.

Richtlijn ecologische inrichtingen beheer van leefomgeving

Hoewel we de richtlijnen voor de ecologische inrichting en het beheer van de leefomgeving nog niet hebben opgesteld, hebben we begin 2024 wel een extra medewerker aangenomen voor het team Groentechnisch beheer. Deze medewerker gaat samen met de specialist Groen & Ecologie aan de slag met de richtlijnen.

Tabel bij bouwsteen 5 – Duurzame Samenleving

ThemaUitgevoerdIn uitvoeringNog uit te voerenNietBijzonderheden
Verstrekken duurzaamheidsleningen, incl. evaluatie verordening   Conform planning
Duurzame mobiliteit   In voorbereiding
Regionale Energiestrategie (RES) 2.0   Vastgesteld
Uitvoeringswarmte transitievisie Nieuwe Warmte    
Ondersteuning innovaties o.a. toepassing waterstof   Gestarte initiatieven worden ondersteund
Bestrijden energiearmoede    
Uitvoering aan Grondstoffenbeleidsplan en Zwerafvalbeheerplan    
Mobiele milieustraat    
Uitvoering aan GRP , m.n. gericht op vermindering wateroverlast, tegengaan hittestressen klimaatadaptief inrichten van (nieuwe) gebieden   Vastgesteld en lopend. Hittestressplan in 2024 vaststellen
Uitvoering actieplan biodiversiteit    
Aansluiten bij campagnes van Stichting Steenbreek    
In processen en projecten werken we natuur-inclusief   In voorbereiding
Ecologische landschapsstructuur    In voorbereiding
Verlichtingsbeleidsplan en uitvoering    
Voorlichting ondernemers mbt duurzaamheid