Bouwsteen 3 – Gelijke Kansen

Gemeente Dronten zet voortdurend in op een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Zo hebben we initiatieven opgesteld om inclusie te bevorderen en ondersteunen we waar het kan om schulden te voorkomen.

Drontense visie op Inclusie

Op 19 december 2019 hebben de fracties D66 en CDA de motie ‘Samen werken aan een inclusieve samenleving’ ingediend met daarin het verzoek een lokale inclusieagenda op te stellen. In 2021 en 2022 hebben een interne en externe werkgroep hieraan gewerkt, gebaseerd op de VNG-routekaart. Ook hebben we een overzicht gemaakt van wat gemeente Dronten al doet op gebied van inclusie, met als gevolg personele wisselingen.

In 2023 hebben we door andere belangrijke taken geen specifieke medewerker voor het inclusiebeleid ingezet. We bleven wel met collega’s en partners praten over inclusie en het belang ervan uitdragen. Dit jaar concentreren we ons ten eerste op de verbinding van inclusie aan de ontwikkeling van het nieuwe beleidskader sociaal domein. Daarnaast onderzoeken we hoe we inclusie ook daadwerkelijk als een gedragsverandering waar kunnen maken (te beginnen bij onszelf). Dit is alleen mogelijk als er een trainee voor kansengelijkheid aangenomen kan worden.

Manifest MeerSamen

Het bestuur MeerSamen2021/2022 heeft tijdens hun termijn het Manifest MeerSamen opgesteld. Het volgende bestuur wilde dit document herschrijven, maar door de kleine bezetting van MeerSamen hebben we samen besloten om ons te richten op de bestrijding van eenzaamheid.

Inwoners van de gemeente Dronten die mantelzorg verlenen, kunnen gebruik maken van diensten zoals het Informatiepunt Mantelzorg en Mantelkring. Dit punt biedt het hele jaar door ondersteuning en advies op het gebied van voorzieningen en emotionele en praktische hulp. Daarnaast kunnen inwoners het Mantelzorgcompliment aanvragen. Mantelkring is een organisatie die zich richt op bewustwording van mantelzorg, biedt ondersteuning aan inwoners die zorgen voor een naaste en organiseert (in)formele activiteiten.

Op dit moment onderzoeken we de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers in Dronten. We willen weten of het huidige mantelzorgaanbod aansluit bij hun wensen (gebruikmakend van het Manifest MeerSamen uit 2022). Het onderzoek gaat ons helpen een passender aanbod te creëren voor mantelzorgers, zodat zij zich (nog meer) ondersteund voelen en minder belast worden.

Wooncoach

De ‘wooncoach’ begeleidt jongeren op hun weg naar zelfstandigheid. Bij dit project zijn

jongeren betrokken die redelijk zelfstandig zijn, maar nog wat extra hulp nodig hebben met bijvoorbeeld geldzaken of hun (sociale) netwerk. Met de steun en motivatie van de wooncoach lukt het ze zelfstandiger te worden en controle over hun leven te krijgen. Het project was een succes: binnen twee jaar vonden de meeste jongeren een eigen plek om te wonen en namen ze actief deel aan de maatschappij. Het is daarom belangrijk dit project voort te zetten voor jongeren die deze extra steun bij zelfstandigheid nodig hebben.

Schuldenzorgvrij Nederland

Het college heeft twee interventies van SchuldenLabNL ingezet om de maatschappelijke effecten ‘Iedereen heeft in ieder geval een minimale inkomenszekerheid’ en ‘Iedereen kan mee blijven doen’ te bereiken. Een van deze programma’s maakt deel uit van de Nederlandse Schuldhulproute.

Deze programma’s helpen inwoners op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in hun financiële situatie, ondersteuningsmogelijkheden en beschikbare regelingen van zowel de overheid als de gemeente.

Actief armoedebeleid en bestrijden armoede

De kadernotitie Armoede is vastgesteld. We onderzoeken de mogelijkheid om de uitkeringsnorm voor de bijzondere bijstand en de toegankelijkheidsbijdrage naar 120% te brengen (2022). In 2023 hebben we het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) gevraagd om een minima-effectrapportage (MER) voor de gemeente op te stellen. De adviezen van het NIBUD over de uitkeringsnorm werken we in 2024 uit.  

Schulden voorkomen

In 2023 hebben we verschillende regelingen ingezet om te voorkomen dat mensen in de schulden komen. Zo ontvingen alleenstaande ouders en paren met oudere kinderen eenmalig een nabetaling en hebben we de gemeentelijke bijdrage aan de collectieve zorgverzekering verhoogd. Verder zijn we in 2023 begonnen met:

  • Een tijdelijk gemeentelijk noodfonds, waarvoor er geen inkomensgrens geldt, maar wel een kleine vermogensgrens.
  • De uitkering van de energietoeslag voor 2022 en 2023.
  • De duurzame-witgoedregeling voor de periode 2023 tot 2024.

Inwoners kunnen gebruik maken van de energietoeslag en de duurzame witgoedregeling als hun inkomen tot 130% van de voor hen geldende uitkeringsnorm ligt en/of als ze een laag besteedbaar inkomen hebben (volgens de Voedselbanknormen).

Inburgeringsbeleid statushouders

De afgelopen twee jaar hebben we het beleidsplan ‘Inburgeren, integreren en participeren’ (2021-2025) uitgevoerd. Hierbij voeren we verschillende wettelijke taken uit, zoals brede intakegesprekken, persoonlijke inburgeringsplannen opstellen en maatschappelijke begeleiding bieden aan mensen die verplicht zijn om in te burgeren.

In het beleidsplan hebben we de volgende beleidsdoelen vastgesteld:

  • 80% van alle inwoners van Dronten die verplicht zijn om in te burgeren, behaalt het inburgeringsexamen binnen de gestelde termijn van drie jaar.
  • 80% heeft binnen tien weken na inschrijving bij de gemeente een Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP).
  • 70% van de inburgeringsplichtigen werkt binnen één jaar na de datum van inschrijving bij de gemeente ‘naar vermogen’;
  • 80% van de inburgeringsplichtigen is binnen achttien maanden na inschrijving bij de gemeente geïntegreerd in de Drontense samenleving.

Elk halfjaar bekijken we of we onze beleidsdoelen halen. Op dit moment hebben we geen nieuwe prioriteiten of ambities die we moeten aanpassen.

We bieden noodopvang aan 190 mensen uit Oekraïne op twee locaties. Naast onderdak en basisvoorzieningen bieden we ook Nederlandse taalcursussen aan om zelfredzaamheid te bevorderen. Verder hebben we drie maanden lang onderdak geboden aan 45 Nederlandse vluchtelingen uit Sudan. Tot slot hebben we het asielzoekerscentrum uitgebreid met 300 plekken en hebben we tijdelijke noodopvangfaciliteiten opgezet bij Walibi om de druk op de asielzoekersstroom te verlichten. Besluitvorming over de voortgang vereist een afweging van de beschikbare personele capaciteit.

Gestapelde opgaven

We hebben binnen het sociale domein ingezet op robuuste en flexibele teams om de diverse opgaven goed te oppakken.

Tabel bij bouwsteen 3 – Gelijke Kansen

ThemaUitgevoerdIn uitvoeringNog uit te voerennietBijzonderheden
Drontense visie op inclusie   
Opvang vluchtelingen en asielzoekers   
Manifest MeerSamen   
Wooncoach    
Schuldenzorgvrij NL    
Actief armoedebeleid en bestrijden armoede    
Inburgeringsbeleid statushouders    
Gestapelde opgaven