Het verhaal van Tiny en Talitha

DRONTEN – De financiële situatie van ouders mag geen invloed hebben op de schoolprestatie van kinderen. Daar is bij Almere college, locatie Het Perron in Dronten, zoals overal in het onderwijs, veel aandacht voor. ‘Ik ben een voorvechter voor gelijke kansen. Vooral voor jongeren, zegt Tiny Haasjes, leerlingen coördinator bij Het Perron in Dronten. ‘Dit staat in ons strategisch beleidsplan, maar je moet het ook uitdragen vind ik.’

Armoede naar de bovenkant

‘Ik heb veel contact met leerlingen, maar praten over geld is moeilijk. Vaak heb ik wel een vermoeden. Ik probeer het onderwerp geld bij ouders altijd bespreekbaar te maken. Als je armoede naar de bovenkant wil krijgen, moet je werken aan een goede relatie met zowel de ouders als de leerlingen. Toch bereik ik niet iedereen’, vertelt Tiny. ‘Zelfs ik ken niet alle regelingen, het zou fijn zijn ouders daar wat beter bij te kunnen helpen.’

Door er op school over te praten kwam ik erachter dat hulp mogelijk is

iPad regeling

‘Vier jaar geleden startten we met de introductie van de iPad. Voor leerlingen die thuis geen geld hadden voor de aanschaf van een iPad, was er een leenregeling. De iPad moest daarbij wel op school blijven. Maar als er thuis geen geld is, zijn er vaak ook geen andere devices beschikbaar. Dat zien we bijvoorbeeld veel bij leerlingen van het AZC. Met de leen-iPad kon thuis geen schoolwerk gedaan worden. Gelukkig hebben we dat kunnen veranderen en mag de leen-iPad nu gewoon mee naar huis’, legt Tiny uit.

Excursiepotje

Het is landelijk beleid dat een schoolgaand kind mee moet kunnen doen met excursies en uitjes van school. Dit zijn vaak momenten waar verborgen armoede bij leerlingen naar boven komt. Voor eindexamenleerling Talitha een herkenbaar moment: ‘We gaan met alle eindexamenklassen op kamp naar Ameland. Ik heb thuis overlegd of er geld voor was, maar dat is er op dit moment even niet. Via mevrouw Haasjes kwam ik erachter dat school dan bij kan springen. Ik kan nu toch mee en daar ben ik echt heel blij mee,’ vertelt ze.

‘Ik zou het mooi vinden als we nog beter kijken naar de draaglast van ouders. Misschien kunnen ouders met een betere draaglast iets betekenen voor ouders met een mindere draaglast. De vrijwillige bijdrage kan hier een middel voor zijn,’ licht Tiny toe.

Excursiepotje

Door over haar financiële situatie thuis te praten, hoopt Talitha iets te doen aan het taboe op armoede. ‘Ik schaam me er niet voor, het is zoals het is. Thuis praten mijn ouders er ook heel open over met mij en mijn broertje. Ze vinden het belangrijk dat wij zo min mogelijk merken van de financiële situatie. Dat lukt meestal heel goed, maar niet altijd. Door er op school over te praten met iemand die je vertrouwt, is het probleem niet meer alleen van jezelf en kan iemand met je meedenken over een oplossing. Ik zou dit andere jongeren dan ook echt aanraden’, vult Talitha aan.

Geld is geen status

Talitha merkt dat leerlingen op Het Perron niet echt met elkaar over geld praten. ‘Ik denk dat het niet veel uitmaakt of je wel of geen geld hebt. Het is hier ook niet echt zichtbaar’, zegt Talitha. ‘We dragen toch allemaal kleding van Shein en Temu’, vult ze lachend aan.  Ook de broodjes uit de kantine worden niet veel gegeten. De meeste leerlingen nemen brood mee van thuis. ‘Als ik een broodje in de kantine koop, dan is mijn zakgeld bijna op. Dat vind ik zonde. En soms lukt zakgeld even niet, dus ik ben er liever zuinig op’, vertelt Talitha.

School’s cool thuismentoren

Er verandert veel voor kinderen als ze naar de middelbare school gaan. Tiny legt uit dat sommige kinderen bij die overgang wel wat extra begeleiding kunnen gebruiken. ‘Lukt het ouders om allerlei redenen niet om die begeleiding te bieden? Dan koppelt School ‘s cool Dronten een vrijwillige thuismentor aan het kind. Zelf zit ik in de stuurgroep van dit mooie initiatief. We timmeren hard aan de weg, maar het mag nog beter van de grond komen vind ik. Met de inzet van thuismentoren krijgen kinderen die dat nodig hebben een net wat zachtere landing in het voortgezet onderwijs. Ook het bespreken van de financiële situatie thuis helpt daarbij. Ik weet zeker dat we hier nog veel meer kinderen mee kunnen helpen’, sluit Tiny af.