Isoleer en bespaar slim! - Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen over het aanvragen van de isolatie subsidie.

  1. U woont in de gemeente Dronten;
  2. U heeft een eigen woning en;
  3. Uw woning heeft een D, E, F of G label en;
  4. De WOZ-waarde van uw woning is gelijk of lager dan € 429.300,-
  • Dakisolatie
  • Vloer/bodemisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Glasisolatie
  • De kosten voor een isolatiebedrijf voor het isoleren en/of het aftimmeren;
  • De kosten voor het (opnieuw) woonklaar maken van uw woning, zoals schilderen, sauzen of behangen.

Daarover maakt u afspraken met de energieadviseur. Er is veel mogelijk. In veel gevallen hoeft u de kosten niet zelf voor te schieten.

Naast de subsidie van uw gemeente bestaan er ook landelijke subsidies, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee krijgt u al bij één isolatiemaatregel subsidie van de landelijke overheid. Neemt u meerdere isolatiemaatregelen? Dan krijgt u 2x zo veel subsidie op de isolatiemaatregelen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde. Deze subsidie moet u zelf aanvragen. Lukt dit niet? Dan kunt u het Regionaal Energieloket vragen om dit voor u te doen. Dat kost eenmalig €49,00. Kijk voor meer informatie over hulp bij uw subsidieaanvraag op www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties.

De Rijksoverheid heeft de gemeente Dronten financiële middelen gegeven om woningeigenaren in de gemeente Dronten die voldoen aan de voorwaarden, te helpen hun huis te isoleren. De regeling heet SPUK-LAI (Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie).

Binnen de regeling is er per woning gemiddeld €1.650,- beschikbaar.

U kunt de subsidie aanvragen tot 1 juni 2027.

Dat kan. Via de Energiebespaarlening kunt u tegen lage kosten geld lenen. Is uw verzamelinkomen lager dan €60.000? Dan leent u zelfs met 0% rente. Kijk voor meer informatie op deze website.

Nee. Elk huis en elke situatie is anders. Een advies voor isolerende maatregelen is altijd maatwerk. Daarom moet een technisch adviseur bij u thuis komen om uw huis te bekijken. Zo kan de adviseur u advies op maat geven.

Nee. Het advies van de energieadviseur is vrijblijvend. U beslist zelf wat u doet met het advies.

De Energieklusser komt bij u thuis om te helpen met energie- en waterbesparende klusjes. De Energiecoach komt bij u thuis voor alle energie- en waterbesparende adviezen. De Energiespecialist zit in het energieloket voor alle energie- en waterbesparende adviezen. De Energieadviseur werkt bij het Regionaal Energieloket en komt bij u thuis voor isolatie- ventilatie en financieringsadvies.

Mogelijk komt u in aanmerking voor meer subsidie dan €1.650,-. Vraag uw energieadviseur of neem contact op met de gemeente.

U kunt zelf een afspraak maken met een energieadviseur van het Regionaal Energieloket voor advies bij u thuis over het isoleren van uw woning. Hiervoor heeft u uw woningcode nodig. Deze vraagt u op bij de gemeente Dronten. Neem hiervoor contact op door te bellen naar 140321. Vraag dan naar Erik de Weerd.

De werkgroep Samen Slim Isoleren helpt u bij het juiste advies en het vinden van (lokale) aanbieders om zo samen voordelig aanbod te vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Platform Duurzaam Nederland.

Heeft u uw woning geïsoleerd na 31-12-2022? Dan kunt u de subsidie met terugwerkende kracht aanvragen. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Vraag dan een adviseur van het regionaal energieloket om bij u thuis langs te komen. Heeft u uw woning geïsoleerd voor deze datum? Dan komt u niet meer in aanmerking voor de subsidie.

Dat hangt van de gemaakte kosten voor isolatie en de subsidies die u er voor aan kunt vragen. Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld: De familie Janssen woont in een tussenwoning van 95m2 met een WOZ waarde van €380.000. Uit het adviesgesprek blijkt dat de familie Janssen energie kan besparen door de vloer te isoleren. Zo blijft hun huis warmer in de winter. Dat scheelt stookkosten.

Totale kosten voor vloerisolatie €1.950,-  
Vergoeding vanuit Landelijke ISDE subsidie   -€300,-
Gemeentelijke subsidie -€1.650,-  
Kosten familie Janssen €0,-  

De kosten en de subsidie zijn een schatting van het gemiddelde. (Bron: www.milieucentraal.nl)