Uitrit of inrit aanleggen of veranderen

Wilt u een nieuwe uitweg aanleggen? Dan kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Ook voor het wijzigen van uw bestaande uitweg.

Uitweg
Een uitweg, ook wel inrit, oprit of uitrit genoemd, is een rechtstreekse ontsluiting voor verkeer via een (verharde) aansluiting vanuit een perceel naar de openbare weg.

Let op
Als u een nieuwe uitweg naar de openbare weg wilt aanleggen of een bestaande uitweg wilt aanpassen, zijn er in Dronten diverse voorwaarden en regels waaraan voldaan moet worden. Lees de beleidsregels ‘Uitwegen gemeente Dronten’ en eventueel de toelichting hierbij voordat u de aanvraag indient.

Aanvragen
Voor het aanleggen of veranderen van een uitweg heeft u een omgevingsvergunning nodig. Die kunt u aanvragen op het omgevingsloket DSO. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Het college kan de vergunning voor het maken of veranderen van de uitweg weigeren:

  1. als deze gevaar oplevert voor het verkeer of de bruikbaarheid van de weg beperkt;
  2. als deze door openbaar groen heen gaat en hiervoor bijvoorbeeld een boom gekapt moet worden;
  3. als deze komt op de plek van een openbare parkeerplek en hier niet meer geparkeerd kan worden;
  4. als deze komt op een plek waar dit niet gewenst is;
  5. als er al een uitweg, in- of uitrit is.

Zie hiervoor ook onze beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten.

Wij hebben in onze beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten opgeschreven hoe wij aanvragen voor een vergunning behandelen en welke regels er dus gelden. Deze regels kunnen per situatie verschillen, met name tussen uitwegen bij:

  • nieuwbouw woningen
  • bestaande woningen
  • erfuitwegen
  • kaveluitwegen
  • bedrijven

Ook zijn er regels of voorwaarden waar de uitweg zelf aan moet voldoen, denk hierbij aan de breedte maar ook aan het straatmateriaal zoals stenen of tegels.

De Gemeente Dronten streeft naar een prettige en veilige leef- en werkomgeving. Uitwegen zijn noodzakelijk voor de ontsluiting van particuliere percelen op de openbare weg. Uitwegen veroorzaken echter een verstoring voor het ‘doorgaande’ verkeer en zijn mogelijke (gevaarlijke) conflictpunten.

De gemeente moet uitwegen veelal gedogen zover de omstandigheden dit toelaten. Het is hierbij toegestaan om een vergunning te eisen en via voorschriften de weigeringsgronden te regelen. Deze regeling is opgenomen in artikel 2:9 van de Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Dat artikel is de wettelijke basis voor dit uitwegenbeleid.

Het college kan de vergunning voor het maken of veranderen van de uitweg weigeren indien:

  1. door gebruik van de uitweg het veilig en/of doelmatig gebruik van de weg wordt belemmerd; of
  2. dat zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats; of
  3. het openbaar groen daardoor op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; of
  4. de aanleg van de uitweg schadelijk of storend is voor het uiterlijk aanzien van de omgeving; of
  5. er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van een volgende uitweg ten koste gaat van het veilig en/of doelmatig gebruik van de weg, een openbare parkeerplaats, het openbaar groen of het uiterlijk aanzien van de omgeving.

Zie hiervoor ook onze beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten

Dit kunt u alleen doen via de website van Het omgevingsloket.

Het spreekt voor zich dat degene die het genot heeft van de uitweg moet betalen voor de kosten die met het realiseren (of aanpassen) van de uitweg gemoeid zijn. Naast de daadwerkelijke leges en uitvoeringskosten voor de realisatie of aanpassing van de uitweg kan er ook sprake zijn van bijkomende kosten.

De kosten verschillen per situatie:

  1. de kosten voor het behandelen van de aanvraag kunt u terugvinden in onze legesverordening;
  2. de kosten voor de aanleg, verandering of verwijdering zijn voor eigen rekening en verschillen sterk.
  3. de bijkomende kosten die de gemeente maakt in het openbare gebied om de aanleg of aanpassing van de uitweg mogelijk te maken. Dit is in veel gevallen maatwerk. Hier zijn geen vaste tarieven voor beschikbaar maar zullen worden opgebouwd uit de geraamde kosten, verhoogd met 10% voor voorbereiding en toezicht.

Bijkomende kosten zijn alle daadwerkelijk door de gemeente te verzorgen extra maatregelen en noodzakelijke aanpassingen in het openbare gebied in gemeentelijke grond(en) – dit ter beoordeling van de gemeente -, welke het directe gevolg zijn van de aanleg of aanpassing van de uitweg zoals:

  1. het verplaatsen van een lichtmast,
  2. het verplaatsen van een kolk (straatafwatering)
  3. het rooien of (ver)planten van een boom

tenzij:

  1. er sprake is van een reconstructie of (her)inrichting door de gemeente of;
  2. er sprake is van een nieuwbouw woninglocatie (buurt/wijk) waarbij de fase woonrijp maken / terreinafwerking van de gemeente nog niet is afgerond.

De uitweg, en dan specifiek het gedeelte wat op openbare grond ligt, dient te voldoen aan de voorwaarden (voorschriften) van de gemeente.

De voorschriften verschillen per situatie en hebben betrekking op:

  1. algemene zaken;
  2. de uitvoering van het aanleggen of veranderen van de uitweg;
  3. de constructie van de uitweg;
  4. het onderhoud van de uitweg.

Dit betekent onder andere:

  • werkzaamheden dienen veilig uitgevoerd te worden;
  • de gemeente bepaalt de toe te passen materialen in de uitweg;
  • de uitweg heeft een maximale breedte vastgesteld door de gemeente.

De aanvrager/eigenaar is veelal verantwoordelijk voor de aanleg van de uitweg op openbaar gebied van de weg tot aan de perceelgrens. Hierbij dienen de werkzaamheden door een erkende aannemer (stratenmaker) of hovenier uitgevoerd te worden.

Zie hiervoor ook onze beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten

Voor de beoordeling van uw aanvraag is minimaal een schets van de gewenste situatie nodig met duidelijke maten. Dus waar komt de uitweg en hoe breed wordt de uitweg. Ook kunt u een foto van de bestaande situatie toevoegen. De toegestane breedtes zijn vermeld in de beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten.

Indien gegevens voor ons onduidelijk zijn of niet compleet, zult u per e-mailbericht verzocht worden om nadere informatie te verstrekken.

Uw aanvraag wordt door ons beoordeeld of deze compleet is en of aansluiting de openbare weg mogelijk is. Indien gegevens voor ons onduidelijk zijn of niet compleet zult u per e-mailbericht verzocht worden om nadere informatie te verstrekken.

Als de aanvraag duidelijk en compleet is zal deze beoordeeld worden op basis van de beleidsregels en kan je, als er geen weigeringsgronden van toepassing zijn, van ons een vergunning met voorschriften krijgen. Dit ontvangt u in veel gevallen binnen 6 weken na uw aanvraag.

Zijn er aanvullende kosten? Dan sturen wij naast een factuur voor de leges ook een aparte factuur voor het voldoen van deze aanvullende kosten.

De behandeling van uw aanvraag neemt gemiddeld 6 weken in beslag waarna u van ons een besluit krijgt of de vergunning wel of niet verleend wordt met opgaaf van de kosten. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat uw aanvraag compleet en duidelijk wordt ingediend. Uitgebreide aanvragen kunnen langer duren.

Ja, mits de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkende aannemer (stratenmaker) of hovenier.

Tevens dienen de werkzaamheden vooraf besproken te zijn met de toezichthouder van de gemeente die vermeld staat in de verstrekte vergunning. Neem hiervoor tijdig contact op met onze toezichthouder.

Nee, uitgezonderd die situaties waarbij aanpassing nodig is om de uitweg te kunnen realiseren.

Dit kan slechts na goedkeuring door de gemeentelijk toezichthouder die vermeld staat in de vergunning. Neem hiervoor tijdig contact op met onze toezichthouder.

Nee, als een trottoir-/straatkolk voor de aanleg van de uitweg moet worden verplaatst, worden deze werkzaamheden door of namens de gemeente uitgevoerd, op jouw kosten. Je mag dus niet zelf een trottoir-/straatkolk verplaatsen.

Het verplaatsen van een trottoir-/straatkolk vindt op zijn vroegst 2 werkdagen en op zijn laatst 5 werkdagen plaats na uw verzoek. Neem hiervoor dus tijdig contact op met onze toezichthouder die vermeld staat in de vergunning.

Nee, als een lichtmast voor de aanleg van de uitweg moet worden verplaatst, worden deze werkzaamheden door of namens de gemeente uitgevoerd, op jouw kosten. Je mag dus niet zelf een lichtmast verplaatsen.

Het verplaatsen van een lichtmast vindt op zijn vroegst 10 werkdagen en op zijn laatst 30 werkdagen plaats na uw verzoek hiertoe. Neem hiervoor dus tijdig contact op met onze toezichthouder die vermeld staat in de vergunning.

Ja, als een putdeksel en/of straatpot binnen de uitweg valt dan moet u deze zelf op de juiste hoogte stellen gelijk aan de bovenzijde van de verharding. De afdekking mag hierbij niet gedraaid of verplaatst worden.

Voor nadere informatie hierover, kunt u contact opnemen met onze toezichthouder die vermeld staat in de vergunning. Neem hiervoor dus tijdig contact op met onze toezichthouder.

Ja, als beplanting binnen de uitweg valt dan moet u deze zelf op de juiste wijze rooien. Het rooien van beplanting moet u zodanig uitvoeren dat de resterende beplanting niet onnodig beschadigd wordt. Vrijkomende beplanting en/of grond dient u af te voeren naar een erkende stortplaats en/of verwerkingsbedrijf.

Deze werkzaamheden moeten vooraf besproken worden met een medewerker van het team Groentechnisch Beheer van de gemeente. Neem hiervoor dus tijdig contact op met onze toezichthouder die vermeld staat in de vergunning.

Nee, als een boom voor de aanleg van de uitweg moet worden gerooid, verplaatst of nieuw geplant, worden deze werkzaamheden door of namens de gemeente uitgevoerd, op uw kosten. U mag dus niet zelf een boom rooien of verplaatsen.

Het rooien van een boom vindt op zijn vroegst 10 werkdagen en op zijn laatst 30 werkdagen plaats na je verzoek hiertoe. Het verplaatsen of nieuw planten van een boom vindt plaats op een moment ter bepaling van de gemeente. Neem hiervoor dus tijdig contact op met onze toezichthouder die vermeld staat in de vergunning.

Nee, in de meeste gevallen zult u zelf de aanleg of verandering van uw uitweg moeten regelen.

Bij woningen in nieuwbouwwijken kan er sprake zijn van een uitzondering hierop waarbij door of namens de gemeente een standaard uitweg wordt aangelegd tijdens de aanleg van de definitieve verhardingen. Een verandering van deze standaard uitweg moet echter wel weer met een vergunning geregeld worden en dus ook bijkomende kosten voor leges en de extra benodigde materialen.

Nee, het aanpassen van de aansluiting op de openbare weg moet altijd door de gemeente getoetst kunnen worden op de beleidsregels Uitwegen gemeente Dronten.

Als u de bestaande uitweg wilt aanpassen heeft u een vergunning nodig. Het proces is in deze gelijk aan de aanvraag voor een nieuwe uitweg.

Op eigen terrein bent u volledig vrij in de toe te passen materialen en constructie van de uitweg. Het deel van de uitweg dat op gemeentelijke grond(en) ligt moet echter voldoen aan de voorschriften van de gemeente.

Onze toezichthouder zal na het realiseren van de uitweg beoordelen of deze volgens de voorschriften is aangelegd. U moet aan opdrachten tot wijzigingen gevolg geven, ook als hiermee extra kosten gemoeid zijn.