Algemene informatie Windparken Dronten

Op deze pagina leest u algemene informatie over de windparken in Dronten en de ontwikkelingen hiervan. In de gemeente Dronten zijn twee nieuwe windparken ontwikkeld, dit zijn Windplan Groen en Windplanblauw. In het gebied van Windplan Groen zijn 98 verouderde turbines verwijderd en daarvoor zijn 90 nieuwe turbines in de plaats gekomen. In het gebied van Windplanblauw worden 74 verouderde turbines verwijderd en daarvoor komen 61 nieuwe turbines in de plaats. De nieuwe turbines zijn groter en kunnen meer duurzame energie opwekken.

Hieronder kunt u lezen en horen waarom in Dronten windmolens zijn geplaatst. Waarom windmolens? Uitleg in beeld Waarom windmolens? De uitleg vindt u in dit artikel.
Hieronder kunt u de uitleg ook in een video bekijken.

De windmolens van windplannen Blauw en Groen komen voor het grootste deel op in de gemeente Dronten te staan. Van Windplanblauw staat ook deel van de windmolens op het grondgebied van gemeente Lelystad. De bovenste kaart laat de locatie van de windmolens van Windplanblauw zien.
De onderste kaart laat de locatie van de windmolens van Windplan Groen zien.

Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas en olie, verandert ons klimaat. De aarde warmt op. Dat kan zorgen voor extreem weer en het einde van plant- en diersoorten. Daarom zijn er internationaal afspraken gemaakt over het inzetten van energiebronnen die beter zijn voor de aarde, zoals windmolens. In 2050 moet in Nederland alle energie duurzaam worden opgewekt. In 2012 is door de gemeenteraad het gemeentelijk windmolenbeleid “Dronten maakt ruimte voor Wind” vastgesteld. Vanaf 2013 tot de vaststelling in de zomer van 2016 is door gemeenten en provincie gewerkt aan het Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland. Met het Regioplan Wind zijn de uitgangspunten en ambities uit het gemeentelijk windmolenbeleid uitgewerkt en regionaal verankerd.

In dit plan staan afspraken over:
– Waar windmolens gebouwd mogen worden.
– Onder welke voorwaarden dit gebeurt.
– En dat oude windmolens worden weggehaald. Ze maken plaats voor minder molens, die méér energie opwekken.

Het plan voor de windparken in Dronten is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie onderzocht welke gevolgen de windparken hebben op het milieu en de omgeving. Het resultaat daarvan is vastgelegd in een rapport. Zo’n rapport noemen we een milieu-effectenrapportage. Inwoners, de provincie Flevoland en ook de gemeenteraad konden op het conceptrapport en op het definitieve rapport reageren. Wiens reactie niet werd verwerkt door het ministerie, kon bezwaar maken bij de rechter. Daarna volgde een Rijksinpassingsplan. Omdat de windplannen in Flevoland rijkscoördinatieregelingen (RCR) betreffen, is de belangrijkste informatie op de overkoepelende website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te vinden. Samengevat is een Rijksinpassingsplan net zoiets als een bestemmingsplan, maar deze is landelijk georganiseerd.

Hierin staat:
– Waar de windmolens komen.
– Wat de regels en eisen voor het plan zijn.
– Hoe de windparken gebouwd worden.
– Wat de gevolgen van de windparken zijn voor de natuur, het milieu en de omgeving.
– En wat we doen om deze gevolgen te beperken of tegen te gaan.

Het ministerie luisterde bij het maken van de plannen naar de mening van de gemeente Dronten en de provincie Flevoland. Ook inwoners van de gemeente Dronten konden op het conceptplan én op het definitieve plan reageren. Meer dan 200 Inwoners maakten hier gebruik van. En ook de gemeente en de provincie Flevoland reageerden. En ook hier konden de indieners van een verzoek dat niet werd overgenomen een bezwaar indienen bij de rechter. In 2020 was het proces afgerond. De rechter deed de laatste uitspraken over de bezwaren. Het plan was definitief en de gemeente mocht vergunningen afgeven voor de windparken. De bouw is voor beide windparken in 2021 begonnen.

Vanaf 2023 draaien de windmolens en wordt er stroom opgewekt. Dit kan invloed hebben op de omgeving en inwoners die er wonen. De gemeente controleert of het windpark zich houdt aan de afspraken over geluid, slagschaduw en verlichting die in de vergunningen staan. Hoe we dit doen, hebben we vastgelegd in ons beleid toezicht en handhaving windparken Dronten.

Deze toezicht- en handhaving strategie beschrijft hoe de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) bij windparken bepaalt of de normen ten aanzien van geluid, slagschaduw en externe veiligheid worden nageleefd en wat de Omgevingsdienst doet wanneer blijkt dat deze normen (dreigen te) worden overschreden.

Hoe om te gaan met klachten door gemeente Dronten als er sprake is van aanhoudende klachten, maar geen overtreding van de normen/vergunningen wordt geconstateerd? Het ervaren van overlast betekent niet automatisch dat er wetten of regels worden overschreden en de gemeente dus kan handhaven. In de samenwerking met de windparken vinden we echter wel dat overlastervaring bespreekbaar moet zijn en er voor u als melder duidelijkheid moet zijn wat er met uw melding gebeurt en of er een oplossing mogelijk is. Hoe gemeente Dronten en de windparken hiermee omgaan kunt u lezen op de volgende pagina.

In opdracht van gemeente Dronten verricht Sensornet geluidsmetingen van juni 2023 tot en met december 2024 (18 maanden). Doel van het onderzoek is om gedurende 18 maanden, vanaf juni 2023 een beeld te vormen van de invloed van de windturbines op de totale geluidssituatie, in de nabijheid van de kernen Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en Ketelhaven. Het doel van het onderzoek is niet om te onderzoeken of er normen of regels worden overschreden. Voor het beoordelen of normen of regels in de vergunningen worden overschreden zijn afspraken gemaakt met de Omgevingsdienst, die voor ons de wettelijke taken uitvoert rondom toezicht en handhaving voor de vergunningseisen van de windparken.

De live feed van Sensornet ziet u hier. Deze geluidsmetingen worden door DGMR geanalyseerd en beschreven in een rapportage.

In 2024 waren de eerste analyses en rapportage over de geluidsmetingen bekend. De gemeente heeft een informatiebijeenkomst gehouden om inwoners en belangstellenden te informeren over de geluidsmetingen en de eerste rapportage. De rapportage over de geluidsmetingen van juni 2023 tot en met december 2023 vindt u hier. Van de informatiebijeenkomst is een naslagwerk gemaakt, waarin vragen die gesteld zijn tijdens, op en na deze bijeenkomst zijn beantwoord door de gemeente, Sensornet en DGMR.

Tijdens de voorbereidingsfase, bouwbase en exploitatiefase van de windparken zijn er verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. Ook zijn er veel vragen gesteld en beantwoord. Hieronder per informatiebijeenkomst de documenten en veel gestelde vragen.

Informatiebijeenkomst planschade
 – Presentatie
Beantwoording vragen  

Informatiebijeenkomst Weten over meten
Webinar   
Presentatie 
Factsheet laagfrequent geluid   

Meest gestelde vragen
Hier vindt u de meest gestelde vragen met antwoorden over de windparken in Dronten.

Nieuwsbrieven van Windplan Blauw
Via de websites van de windparken kunt u lid worden van de nieuwsbrieven van Windplan Blauw en Windplan Groen, waar regelmatig nieuws wordt gedeeld over ontwikkelingen.

Nog vragen? 
Als u nog aanvullende vragen heeft kunt u die stellen via het emailadres windparken@dronten.nl of telefonisch via 14-0321.