Buurtbus
Een buurtbus is een vorm van Openbaar Vervoer. Hierbij wordt volgens vaste route en dienstregeling gereden in een uurs-dienst. Om de exploitatiekosten laag te houden wordt gereden met vrijwilligers. EBS stelt twee acht-persoons bussen beschikbaar. Voordeel van deze bussen is dat deze bussen met rijbewijs B (personenauto) bereden mogen worden. De buurtbus heeft als doel de bewoners in de kernen en het buitengebied te voorzien van Openbaar Vervoer. De buurtbus voorziet in het vervoeren van alle inwoners. De buurtbus is specifiek voor ouderen voor wie het regulier Openbaar Vervoer te ver weg is en die onvoldoende mogelijkheden hebben om via derden hun bestemming kunnen bereiken.
- landelijke formule: bijna iedereen kent hem;
- makkelijk te vinden en te plannen: dienstregeling zit in ov-reisplanners;
- je hoeft niet van tevoren te bellen, zoals bij Flexnetten en Regiotaxi’s;
- relatief goedkoop: 50.000 tot 60.000 euro per jaar;
- geworteld in de samenleving: chauffeurs kennen hun klanten.
De meest voorkomende organisatievorm is de Buurtbusvereniging. Vrijwilligers die in de buurtbus willen rijden worden lid van deze vereniging. Het bestuur van de vereniging organiseert tenminste eenmaal per jaar een Algemene Ledenvergadering over het beleid en de financiën. Een andere mogelijke entiteit is een stichting. Een stichting heeft ook een bestuur, maar geen leden. Ook gelden voor een stichting andere wettelijke regels dan voor een vereniging.
Voor de gemeente Dronten adviseren wij de rechtsvorm van een vereniging. In een vereniging legt het bestuur verantwoording af en is ruimte voor invloed door de leden, de vrijwilligers: de chauffeurs. Dit past bij het beoogde karakter van de Buurtbus in Dronten: voor en door inwoners.
Daarnaast verwachten wij dat -omdat dit een nieuw soort vrijwilligerswerk is- dat een zelfstandige vereniging met leden die ook inspraak hebben in het beleid ook vrijwilligers kan aantrekken. Tevens betekent deze entiteit dat alleen zich vanaf de start mede-eigenaar voelen van de Buurtbusvereniging Dronten.
Een Buurtbusvereniging is afhankelijk van vrijwilligers en dit zorgt voor een bepaald risico. Ook moet er voldoende draagvlak en animo zijn voor het gebruik van de buurtbus. Mochten er onvoldoende vrijwilligers zijn dan kan de buurtbus niet rijden. Het meest essentieel zijn de chauffeurs (vrijwilligers). Vanaf conceptuele ontwikkelfase van een Buurtbusvereniging is het belangrijk om de vrijwilligers te betrekken bij de planvorming en te bouwen aan een buurtbusvereniging die zich eigenaar toont voor een buurtbus in Dronten. Daarnaast is investeren in vrijwilligers belangrijk door (agressie)trainingen beschikbaar te stellen en hen te waarderen: het organiseren van bijeenkomsten met een hapje en een drankje, een kerstpakket aan te bieden, een chauffeurs-outfit beschikbaar te stellen, etc.. Dit vergt de nodige inspanningen en organiserend vermogen van het (nieuwe) bestuur van de Buurtbusvereniging waarbij de gemeente Dronten zal faciliteren. Qua tijden zal de buurtbus moeten aansluiten op de treintijden van Station Dronten.
Ben jij na het lezen van de tekst enthousiast geworden en lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden van de Buurtbus? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie over de vacature.
