Dit is het organogram van gemeente Dronten in juli 2024. De verschillende onderdelen binnen onze organisatie worden hieronder uitgelegd.
Wilt u contact opnemen met één van deze teams? Dat kan via onze algemene contactgegevens: www.dronten.nl/contact
De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast is hij ook algemeen directeur van de ambtelijk organisatie en bestuurder in de zin van de Wet op de ondernemingsraden.
De concerncontroler is de toetsende en onafhankelijke schakel binnen de organisatie met een adviserende rol op organisatiebeheersing. De concerncontroler is verantwoordelijk voor het onderzoeken van de doelmatigheid, doeltreffendheid, rechtmatigheid en risico’s van het handelen van de gemeentelijke organisatie, waaronder het uitvoeren van de jaarlijkse controle voor de jaarrekening en de lijncontroles van de interim controle inclusief bewaking van de voortgang van de verbeterpunten.
Het uitvoeren van een controlefunctie op en adviseren over de wijze waarop in de organisatie de informatieveiligheid, privacy en rechtmatigheid van de inzet van informatievoorziening wordt gewaarborgd. Daarnaast wordt centraal regie gevoerd op de ontwikkeling en inzet van informatie- en ICT-voorzieningen.
Team Bestuur & Strategie bestaat uit de volgende clusters:
- Bestuursadvies en ondersteuning
- Strategie
- Veiligheid
- Communicatie
- Gebiedsregie
Cluster Bestuursadvies en ondersteuning ondersteunt en adviseert het college van burgemeester en wethouders. We helpen het college bij het uitvoeren van bestuurlijke rollen en taken en adviseren de ambtelijke organisatie over politiek-bestuurlijke zaken.
Cluster Strategie houdt zich bezig met het versterken van externe oriëntatie, het uitbouwen van relevante netwerken, toekomstverkenningen en draagt bij aan organisatiebrede ontwikkelingen zoals brede welvaart, opgavegericht werken en participatieve democratie.
Cluster Veiligheid zet zich in voor een veilige omgeving waarin het fijn is om te wonen en te leven. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente en de medewerkers van cluster Veiligheid ondersteunen en adviseren hem daarbij. Belangrijk is de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) waarin regels staan over de openbare orde en veiligheid. De gemeente heeft de leiding (regie) op de plaatselijke aanpak van veiligheid. Elke vier jaar wordt door de gemeenteraad een Integraal Veiligheidsbeleid vastgesteld. Hierin staat beschreven waaraan we met het Openbaar Ministerie, de politie, brandweer, Veiligheidsregio, andere gemeenten, verschillende (veiligheids)partners en bewoners gaan werken. Zo werken we samen aan het tegenhouden van ondermijning en cybercriminaliteit, rampenbestrijding, zaken op het gebied van zorg en veiligheid, het voorkomen van maatschappelijke onrust en het organiseren van grote evenementen.
Cluster Communicatie is verantwoordelijk voor de communicatieve dienstverlening en informatievoorziening aan burgers en bedrijven. Worden ingezet bij calamiteiten, maar zorgen ook voor draagvlak voor het gemeentelijk beleid door burgers te informeren in begrijpelijke taal en toon in onder andere sociale media.
Cluster Gebiedsregie zorgt voor de verbinding tussen de dorpen en de ambtelijke organisatie. Het doel is om de leefbaarheid, zowel fysiek als sociaal, te bevorderen. De gebiedsregisseurs zijn een vraagbaak voor inwoners, dorpsbelangen en andere groepen in het dorp, ze halen op wat er speelt en vertalen dat in opgaven waar de gemeente samen met de dorpen aan kunnen werken. Ze organiseren de samenwerking en bewaken de voortgang.
Team Service vormt de basis van onze dienstverlening. De collega’s van het team dragen door professionele advisering en ondersteuning bij aan een omgeving waar medewerkers van de gemeente effectief en efficiënt kunnen werken. Dit doen zij onder andere via het doorzetten en afhandelen van servicemeldingen, uitgifte van materialen die collega’s in gebruik nemen en het voeren van kwalitatieve administraties. Wij leveren diensten op het gebied van:
- Facilitaire zaken
- Arbo
- Gebouwenbeheer gemeentelijk vastgoed
- Bode diensten
- Subsidie administratie
- Inkoop & aanbesteding
- Contractbeheer
- Contract & leveranciersmanagement
- WKR administratie
Team Financiën zorgt dat de begroting klopt, leveranciers betaald krijgen en de managementrapportages tijdig gemaakt worden. Tevens adviseert men wat betreft financieel- en fiscaalbeleid en draagt er zorg voor dat de planning- en controlcyclus perfect verloopt, de jaarrekening opgesteld wordt en verzorgt de salarisadministratie.
HR
HR ondersteunt en adviseert medewerkers en het managementteam over personeelszaken en organisatieontwikkelingen, zodat de medewerkers zo goed mogelijk hun vakmanschap voor de gemeente Dronten in kunnen zetten. De focus ligt op de juiste persoon op de juiste plek vanuit de juiste rol.
Juridische Zaken
Juridische Zaken voorziet de organisatie van kennis en advies als het gaat om: verzekeren, inkoop, juridische aangelegenheden, privacy, internal audit en klachten. Daarnaast hebben we op deze taakvelden vaak ook een coördinerende of uitvoerende rol, zoals bij de behandeling van bezwaarschriften en klachten of het behandelen van verzekeringsclaims en het uitvoeren van audits.
Het team Informatiemanagement ondersteunt de gemeentelijke organisatie op het gebied van de digitale werkruimte, informatiemanagement & I-advies, GEO, Data & Business Intelligence, Archief- & Informatiebeheer, digitale dienstverlening en ICT. Daarbij is het team verantwoordelijk voor de kaders ten aanzien van informatieveiligheid, informatiearchitectuur en de inzet van ICT.
KCC
Ons Klantcontactcentrum heeft als belangrijkste taak het beantwoorden van vragen van inwoners en ondernemers en het doorverwijzen van iedereen die vragen heeft over de dienstverlening van de gemeente.
Burgerzaken
Burgerzaken behandelt alle zaken die te maken hebben met de burgerlijke stand en de Basisregistratie personen. Zo kun je denken aan het verstrekken van reisdocumenten, rijbewijzen en uittreksels, of het verwerken van verhuizingen van inwoners. Daarnaast ook het organiseren en uitvoeren van verkiezingen en referenda.
Dienstverlening
Dienstverlening monitort de inwonerbeleving en stelt verbeteringen voor.
Team Werk & Inkomen is het vangnet voor inwoners voor wie het (tijdelijk) financieel tegenzit. We begeleiden inwoners naar werk of vrijwilligerswerk. Kan werken nog niet, dan stimuleren we actief meedoen en bieden we financiële ondersteuning waar nodig.
Ook de maatschappelijke begeleiding van statushouders en begeleiding van inwoners als gevolg van de toeslagenaffaire worden door onze medewerkers opgepakt.
Team JLW voert de Jeugdwet en Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit. Bij de Gidsen Jeugd kunt u terecht wanneer u vragen of zorgen heeft over het gezond en veilig opgroeien van uw kind tot 18 jaar. De Gidsen Wmo bieden ondersteuning zodat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen en deel kan blijven nemen aan het dagelijks leven. Wat betreft Leerrecht zijn het de consulenten leerplicht, leerlingenvervoer en de doorstroompuntconsulenten die begeleiden en regelen.
Team Samenleving bestaat uit medewerkers die vanuit de landelijke, regionale en lokale maatschappelijke ontwikkelingen beleidswerkzaamheden verrichten op het gebied van bestaanszekerheid, kansengelijkheid, welzijn en gezondheid.
Het team Ondersteuning verzorgt de administratieve taken en de ontwikkeling van werkprocessen van de uitvoerende teams binnen het Sociaal Domein, zoals de uitkeringsadministratie en de administratie voor Jeugd en Wmo en Applicatiebeheer. Daarnaast zijn de juridisch kwaliteitsmedewerkers t.b.v. de participatiewet, Wmo, Jeugd en leerplicht samen gedragsdeskundigen vindbaar in team Ondersteuning. Zij dragen bij aan de kwaliteit van het werk, de coaching en begeleiding van gidsen en consulenten en hebben taken t.b.v. beleidsvorming.
Team Ruimtelijk Beleid houdt zich bezig met het opstellen van (beleids)kaders en planvorming van de woon- en leefomgeving voor onze inwoners, bedrijven en instellingen (wonen, mobiliteit, economische zaken, water en riolering, natuur- en groenbeleid). Ook met het aspect duurzaamheid, energie en klimaat houdt dit team zich bezig.
Dit team houdt zich bezig om binnen de beleidskaders de ontwikkeling van de fysieke ruimte verder vorm te geven. Onder dit team vallen: Ruimtelijke Ordening / Omgevingswet en-vergunningen, de uitvoering van projecten, inclusief planeconomie, en de werkzaamheden op het gebied van Grondzaken.
Het team Toezicht & Handhaving (TH) werkt dagelijks aan een duurzaam, leefbaar en veilig Dronten. Het team is zichtbaar aanwezig in de openbare ruimte, bij bouwprojecten en tijdens evenementen. Onze medewerkers spreken mensen aan op hun verantwoordelijkheden en grijpen in wanneer dat nodig is. Daarnaast zorgt het team voor de vergunningverlening van activiteiten in de openbare ruimte. Met onze inspanningen dragen we bij aan een prettige en veilige leefomgeving voor de samenleving van onze gemeente.
Team ARCA verzorgt het beheer van de openbare ruimte in de breedste zin. Zij verrichten beheer op het gebied van riolering, openbare verlichting, wegen (inclusief gladheidsbestrijding) en bruggen en kunstwerken. Daarnaast verzorgt het team de inzameling van huishoudelijk afval en zwerfafval en zijn zij verantwoordelijk voor de voorlichting aan inwoners en de exploitatie van de milieustraat. Een derde activiteit van het team is het beheer van de gemeentelijke gebouwen (sporthallen, gemeentehuis, kinderopvang e.d.).
Het team Groentechnisch beheer zorgt voor het beheer en onderhoud van de ‘groene’ openbare ruimte in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan openbaar groen, bomen, dorpsbossen, speelplaatsen, de begraafplaats en ook aan wijkgericht werken. Het team is een belangrijke schakel tussen planvorming, de uitvoering en het uiteindelijke beheer en onderhoud van de woon- en leefomgeving van onze inwoners, bedrijven en instellingen.