Veelgestelde vragen Participatie

Nadat de locaties voor de huisvesting zijn vastgesteld, starten de planologische procedures.

Bij het vaststellen van de locaties wordt de omgeving niet betrokken, want dit is een raadsbesluit. Bij de planologische procedures is het juist een vereiste om de omgeving te betrekken en participatie toe te passen.

De participatie wordt in de beginfase van zo’n procedure gestart door de ontwikkelaar. Omwonenden/belanghebbenden kunnen bijvoorbeeld hun ideeën naar voren brengen over de hele inrichting van de locatie: waar komen de gebouwen te staan of waar komt begroeiing. Met die ideeën dient de ontwikkelaar van de locatie iets te doen. Bijvoorbeeld het plan wijzigen of motiveren waarom dit niet gebeurt.

Bij de aanwijzing van locaties in beleid is geen sprake van participatie. De twee belangrijkste locaties, Bruggepoort gronddepot en N307-Colijnweg, maakten onderdeel uit van een jarenlang onderhandelingstraject. Tot aan de totstandkoming van de overeenkomst was het niet mogelijk om de locaties te delen zonder de onderhandelingen te schaden.

Belanghebbenden worden door de aanvrager (de ontwikkelaar) uitgenodigd om deel te nemen aan een participatietraject. Het is mogelijk dat een plan wordt gewijzigd nadat er participatie heeft plaatsgevonden. Als dit niet het geval is, moet dat schriftelijk worden gemotiveerd. Het hele traject wordt verplicht vastgelegd.

Voor de vaststelling van locaties en het bijbehorende beleid legt gemeente Dronten de ingebrachte reacties en de reactie van het college van B&W vast. Dit wordt samen met het raadsvoorstel en raadsbesluit aan de raad voorgelegd ter besluitvorming.

Ja, daarvoor is het participatietraject bedoeld dat verplicht is bij de ruimtelijke procedures.

Ja, via participatie kunt u deze onderwerpen aan de orde stellen.  

Op dit moment heeft gemeente Dronten te maken met de Omgevingswet. Waarschijnlijk wordt gevraagd om de ontwikkelingen mogelijk te maken door aanvraag van omgevingsvergunningen. De raad is hierbij betrokken en geeft verplicht advies. Het is aan de aanvrager of hij kiest voor BOPA (omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit) of wijziging van het omgevingsplan. Allebei leidt dit tot hetzelfde resultaat en zijn er vergelijkbare mogelijkheden tot het indienen van rechtsmiddelen. Dat zijn: zienswijze en beroep.