Verhoogd risico op wildaanrijdingen na ingang van de zomertijd
Met de overgang naar de zomertijd op 30 maart 2025 a.s. worden automobilisten in de provincie Flevoland gewaarschuwd voor een verhoogd risico op aanrijdingen met wilde dieren, zoals reeën, damherten en edelherten. Het verzetten van de klok heeft tot gevolg dat de actieve periodes van de dieren nu samenvallen met de drukke verkeersmomenten in de spits.
Meeste aanrijdingen in voorjaar
Vooral in het voorjaar is er een piek in het aantal wildaanrijdingen te zien. Zo werden er in 2023
in Flevoland 633 wildaanrijdingen geteld, waarvan 468 met reeën. De reebokken vertonen in het vroege voorjaar territoriaal gedrag en de reegeiten verdrijven de kalveren van het voorgaande jaar. Hierdoor zijn de dieren in deze periode actiever en steken frequenter de weg over.
Het kost enkele weken voordat de dieren gewend zijn aan ons zomerritme (bron: Stichting Wildaanrijdingen Nederland).
Tips om wildaanrijdingen te voorkomen
Om de kans op aanrijdingen met wilde dieren te verminderen wordt het volgende geadviseerd:
- Pas de snelheid aan: Rijd vooral tijdens de schemering en in bosrijke gebieden met een gematigde snelheid van max. 60 km/h. Dit geeft meer tijd om te reageren op overstekend wild.
- Blijf alert: Wees extra waakzaam op overstekend wild.
- Wijk niet uit: Mocht een dier plotseling oversteken, probeer dan niet uit te wijken. Houd het stuur recht en rem gecontroleerd af. Uitwijken kan leiden tot gevaarlijke situaties met tegenliggers of het raken van obstakels langs de weg.
- Let op groepsgedrag: Vaak steken dieren in groepen over. Als u één dier ziet, is de kans groot dat er meer volgen.
Wat te doen bij een aanrijding met wild?
Mocht er ondanks alles toch een wildaanrijding plaatsvinden volg dan de volgende stappen. Belangrijk: men is niet strafbaar voor de aanrijding, maar men heeft wel een zorgplicht.
- Blijf kalm en zorg voor de eigen veiligheid: Zet het voertuig op een veilige plek aan de kant en schakel de alarmlichten in.
- Bel de politie via 0900-8844: Meld de aanrijding en geef de exacte locatie door, bij voorkeur met behulp van hectometerpaaltjes of andere herkenningspunten.
- Raak het dier niet aan: Gewonde dieren kunnen onvoorspelbaar zijn. Laat het handelen over aan professionals.
- Wacht op hulp: Blijf ter plaatse tot de politie of een faunabeheerder arriveert. Zij zorgen voor de verdere afhandeling.
Valwildteam Flevoland
In Flevoland is het valwildteam van de Faunabeheereenheid Flevoland verantwoordelijk voor de afhandeling van wildaanrijdingen. Deze vrijwilligers zijn getraind om snel en efficiënt te reageren op meldingen en werken nauw samen met de politie en wegbeheerders, zoals provincie, Rijkswaterstaat en de gemeenten, om zowel de verkeersveiligheid te waarborgen en het welzijn van het dier te beschermen. Het valwildteam Flevoland wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Flevoland.
Meer informatie over het valwildteam is te vinden op de website Faunabeheereenheid.