PowerParking is oplossing voor overbelast energienet
De met 1100 zonnepanelen overdekte parkeerplaats naast het gemeentehuis van Dronten is een jaar in gebruik. De ervaringen met dit EFRO-project PowerParking (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) kwamen vandaag aan bod in de eindconferentie PowerParking in de Meerpaal in Dronten. Bedrijven, gebiedsontwikkelaars, overheids- en onderwijsinstellingen toonden belangstelling voor kansen, knelpunten, onderzoeksresultaten en praktische tips voor de uitvoering. Ook brachten ze een bezoek aan de PowerParking naast het gemeentehuis, waar de ruimte viervoudig wordt benut: parkeren, energie opwekken, opslaan en laden.
Wethouder Van Amerongen en gedeputeerde De Reus openden de eindconferentie. “Door de PowerParking draait het gerenoveerde gemeentehuis volledig op zonne-energie. Daarmee is het volledig gasloos, wat mij als portefeuillehouder duurzaamheid natuurlijk extra trots maakt”, aldus wethouder Ton van Amerongen. “Door de Europese bijdrage konden we ook een batterij realiseren om elektriciteit op te slaan. Een mooie innovatie die het PowerParking-project zo uniek maakt.” Gedeputeerde De Reus: “PowerParking zorgt door lokaal en slim gebruik van duurzame energie voor minder belasting op het elektriciteitsnet. Met een fonds als EFRO grijpen ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen de kans om samen te leren, innoveren, investeren en bij succes het uit te breiden. Onze doelstelling is op te schalen naar 25 locaties. De volgende test is MAC³PARK in Lelystad en Almere. Zo doen we dat in Flevoland: slim en samen.”
Ervaringen PowerParking Dronten
Vandaag hebben de projectpartners provincie Flevoland, gemeente Dronten, TU Delft, Eneco, Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark en Alfen hun praktijk- en onderzoekservaringen gedeeld. Daarnaast heeft Merosch de resultaten van hun landelijke onderzoek naar solar carports gepresenteerd en keek MRA-elektrisch naar de toekomst van elektrisch rijden. Een greep uit de ervaringen:
- De acceptatie van de solar carport door omwonenden is zeer groot, blijkt uit de ervaring van PowerParking in Dronten, maar ook uit de ervaringen van coöperatie Vrijstad Energie uit Culemborg.
- Door slim energiemanagement kan het gemeentehuis van Dronten de zelf opgewekte energie optimaal benutten.
- De CO2-uitstoot die PowerParking veroorzaakt, inclusief de bouw, wordt ruimschoots terugverdiend met de CO2-besparing van het systeem.
- Veel plannen voor duurzame energieprojecten kunnen op dit moment niet doorgaan vanwege het overbelaste energienet. Door lokaal energie op te wekken én te verbruiken, helpt PowerParking het net te ontlasten.
Verder testen en leren
Extra EFRO-subsidie maakt het mogelijk om het PowerParking-concept op de parkeerterreinen bij MAC³PARK in Lelystad en Almere te testen. Hierdoor worden nog ruim 180 parkeerplaatsen overkapt met zonnepanelen en worden 24 extra laadpunten geïnstalleerd. Dit levert extra waardevolle leerpunten op voor de uitrol, omdat het locaties zijn met andere bezoekers- en laadprofielen.
Op naar brede uitrol
EFRO-subsidie heeft dit innovatietraject mogelijk gemaakt. Ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen hebben hiervoor samen letterlijk en figuurlijk ruimte gemaakt. De conferentie heeft duidelijk gemaakt dat verdere uitrol binnen en buiten Flevoland mogelijk is door samenwerking van ondernemende publiek-private partnerschappen.