Terug naar het overzicht

We gaan het dierenwelzijnsbeleid actiever aanpakken

Uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan een actievere uitvoering van dit beleid, betere communicatie en meer betrokkenheid naar alle partijen die zich bezighouden met dierenwelzijn. Op 5 september overhandigde Dr. Ir. Kathalijne Visser van Aeres Hogeschool de resultaten van een onderzoek naar het dierenwelzijnsbeleid van gemeente Dronten aan wethouder Peter Duvekot.

Wij wilden weten hoe de inwoners en de samenwerkingspartners het dierenwelzijnsbeleid beleven en of de gemaakte afspraken worden nageleefd. Het onderzoek duurde een jaar. Studenten en docenten van de studie Diergezondheid & Management en onderzoekers van het lectoraat Human Animal Interactions, onder leiding van Kathalijne Visser, hebben hierin samengewerkt.

Hoewel we dierenwelzijn op de agenda hebben staan weet een derde van de inwoners niet waar ze dierenwelzijnsproblemen kunnen melden. De onderzoekers adviseren daarom een beleidsmedewerker dierenwelzijn aan te stellen, die verantwoordelijk is voor betere samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen.

,,De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van een actiever beleid op het vlak van dierenwelzijn. De stakeholders willen meer betrokkenheid, betere communicatie en structurele veranderingen in de manier waarop het beleid wordt vormgegeven en uitgevoerd. Deze aanpak zou niet alleen de effectiviteit van het beleid verbeteren, maar ook de kwaliteit van leven voor dieren binnen de gemeente significant kunnen verhogen’’, vertelt lector Kathalijne Visser.

Wethouder Peter Duvekot: ,,Ik vind het belangrijk dat inwoners weten bij wie ze zich kunnen melden als ze zien dat het welzijn van dieren in gevaar komt. Dat weten nu veel inwoners niet, dus gaan we de partijen die daarvoor moeten zorgen beter ondersteunen en ze de aandacht en waardering geven die ze nodig hebben.”

Dr. Ir. Kathalijne Visser overhandigt de resultaten van een onderzoek naar het dierenwelzijnsbeleid van gemeente Dronten aan wethouder Peter Duvekot.