Terug naar het overzicht

Bouw eerste fase Zuiderweide Dronten gestart

Op 27 september is de bouw van Het Erf Zuiderweide Dronten gestart. Een bijzonder moment dat werd gevierd met de toekomstige bewoners. Wethouder Peter van Bergen en Hein Stooker, directeur bij Trebbe, begroeven een tijdcapsule in de toekomstige gemeenschappelijke tuin. Dit deden zij onder toeziend oog van de bewoners, die ook de tijdcapsule vulden met onder meer wensen voor de wijk. Het Erf biedt plaats aan 14 appartementen, 16 rug-aan-rugwoningen en 14 hofwoningen. Het Erf maakt onderdeel uit van Zuiderweide; een nieuwe inclusieve wijk in Dronten.

Wethouder Peter van Bergen: “Er is een enorme behoefte aan woningen in Dronten, dus ik ben blij dat deze woningen er komen. Met de start van de bouw van Het Erf zetten we vandaag de eerste stap in de realisatie van een wijk waar duurzaamheid en gemeenschap hand in hand gaan. Hier creëren we een plek waar iedereen zich thuis mag voelen.”

Zuiderweide: een duurzame buurt voor iedereen

Zuiderweide is een gebiedsontwikkeling van Trebbe en gelegen aan De Zuid in Dronten. Dit is de nieuwste uitbreidingswijk van Dronten met 141 woningen, verdeeld over verschillende buurten. Deze natuurinclusieve wijk biedt ruimte voor ontmoeting en duurzaamheid, op de plek waar ooit de paarden draafden en galoppeerden.

Het Erf: Een knipoog naar het verleden in Zuiderweide

De eerste fase van het nieuwbouwproject Zuiderweide in Dronten omvat 44 woningen. Het deelplan draagt de naam Het Erf. Deze naam verwijst naar het ontginningserf dat hier vroeger lag. Het erf krijgt een moderne herinterpretatie met zestien rug-aan-rugwoningen en een erfsingel met greppel, geïnspireerd op de oude landbouwschuur die hier ooit stond. Daarnaast komt er een appartementencomplex met veertien appartementen. Op de begane grond bevindt zich een gemeenschappelijke ruimte met keuken, toilet en activiteitenruimte. Voor senioren worden er veertien hofwoningen, rondom een gemeenschappelijke moestuin en binnentuin gebouwd.

Polderarchitectuur met aandacht voor circulariteit

Het ontwerp, van de hand van Molenaar & Co, haalt zijn inspiratie uit de polder. Dit komt tot uiting in de hergebruikte schokbetonelementen van de oude manege en andere architectonische details die verwijzen naar het verleden. Een bijzonder circulair element is het kunstwerk De Wijnstok van René Karèr, dat uit een voormalige kerk komt en een plek krijgt in de gevel van het appartementencomplex.

Duurzaam wonen met energielabel A

De woningen en appartementen zijn duurzaam en energiezuinig, met een energielabel A. Dit wordt mogelijk gemaakt door hoogwaardige isolatie en een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Dit garandeert niet alleen hoog wooncomfort, maar ook lage energiekosten voor de bewoners.

Groene, inclusieve leefomgeving

Het Erf is ontworpen met oog voor de natuur en gemeenschap. Het landschapsontwerp, door Maris, weerspiegelt de polder met veel groen, bomen en greppels. Collectiviteit staat centraal met faciliteiten zoals een gezamenlijke moestuin, ontmoetingsruimte en veel groene ruimte. De biodiversiteit wordt bevorderd door gemengde hagen, fruitbomen en natuurlijke elementen voor dieren zoals wezels en hermelijnen. Ook klimaatadaptatie speelt een grote rol, met wadi’s, open bestrating en groene daken die bijdragen aan een duurzame leefomgeving.