‘Afval scheiden begint bij jezelf’
Fotobijschrift: De families Buiting, Grootscholten en Talen gaan voor 100 procent afval scheiden. (Fotostudio Wierd)
DRONTEN – Met een druk op de claxon van een vuilnisauto gaven de families Buiting, Grootscholten en Talen uit Dronten samen met wethouder Lazise Hillebregt het officiële startsein van de campagne ‘We gaan voor 100 procent afval scheiden’. ‘Afval scheiden begint bij jezelf’, aldus de wethouder.
Wethouder Lazise Hillebregt bedankt de gezinnen, die officieel benoemd werden tot ambassadeur van de campagne, voor hun enthousiasme en betrokkenheid. Hun verhalen zijn te lezen op de website www.wijgaanvoor100.nl en hun foto’s zijn te zien op inzamelvoertuigen, posters en andere communicatiemiddelen. Het doel? Inwoners van de gemeente Dronten informeren en motiveren om afval te scheiden.
Minder restafval
“In ons restafval zitten nog veel bruikbare materialen. Als je goed scheidt, kunnen van ons afval nieuwe spullen worden gemaakt. Wij gaan voor 100 procent afval scheiden. Dit doen we voor nu en de toekomst. Scheiden is belangrijk voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee”, aldus Lazise Hillebregt.
Ambassadeurs Isabella en Johan Buiting uit Dronten vinden het belangrijk om hun kinderen (Tygo, Loïs en Kensi) te leren dat afval scheiden heel normaal is. “Door ons afval goed te scheiden hebben we veel minder restafval”, vertelt Isabella Buiting. Voor Jan en Leni Grootscholten uit Dronten is afval scheiden ook de gewoonste zaak van de wereld. Het echtpaar hoeft nog maar één keer in de maand naar de ondergrondse container om restafval weg te brengen. In huis hebben Jan en Leni hun vaste loopje en weten ze precies wat in welke bak moet. Zo gaat plastic verpakkingsmateriaal meteen in een zak in de garage.
Ook afval scheiden op school
De tieners Federico en Isabella Talen uit Dronten vertellen dat bij hen het scheiden in de keuken begint. “Er hangt in de keuken een aparte zak voor het plastic afval en een aparte bak voor het groenafval. Door afval te scheiden kan afval worden gerecycled. Bijvoorbeeld: als je papier recyclet, hoef je minder bomen te kappen!”zegt Federico. Afval scheiden begint thuis, maar gaat op school gewoon door. Isabella: “Op school zamelen we plastic drinkflesjes in.”
Wethouder Lazise Hillebregt, onder andere verantwoordelijk voor het grondstoffenbeleid en afval binnen de gemeente Dronten, besteedt samen met haar gezin veel aandacht aan het scheiden van afval. “Mijn keuken is een mini milieustraat”, lacht ze. “Door goed te scheiden, neemt ons restafval aanzienlijk af. En stiekem is het nog leuk om te doen ook. En soms twijfelen we of iets bij het PBD mag of niet. In dat geval zoeken we het op”.
Op de website wijgaanvoor100.nl kun je kennismaken met de ambassadeurs. Daarnaast zijn er tips en ‘instinkers’ te vinden.